Beyrut’ta “Evliya Çelebi’nin Gözüyle Beyrut ve Çevresi”

Yazıcı-dostu sürüm

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü, 15 Kasım 2016 tarihinde “Evliya Çelebi’nin Gözüyle Beyrut ve Çevresi” başlıklı bir konferans düzenledi.

Konferansa Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, Lübnanlı tarihçiler, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta Evliya Çelebi üzerine sunum yapan Dr. Seyit Ali Kahraman, Evliya Çelebi'nin yaşadığı 17. yüzyıl boyunca kendi tabiriyle 18 padişahlık yeri 51 yıl süresince ve 147 dil konuşulan topluluklar gördüğünü belirtti. Evliya Çelebi üzerine onlarca akademik kitapta imzası bulunan Kahraman, Evliya Çelebi'nin gezileri boyunca 7065 kale 256 büyük şehir gördüğünü söyledi.

Evliya Çelebi'nin iyi bir Müslüman olduğunu ancak kesinlikle tutucu olmadığını aktaran Kahraman, "Kiliselere gidip papazlarla arkadaşlık kurmuştur. Can dostlarının da çoğu meczuptur. Gittiği yerlere de yanında götürmüştür. Paşa kendisini gittiği yerde sorun olur diyerek uyarmasına rağmen yine de götürmüştür. Kendisiyle barışık, handikabı olmayan bir insan, kendi kusuru varsa onu da söylüyor. Karşıdakinin söylediğine inanmazsa onu da nezaket çerçevesinde söylüyor." ifadelerini kullandı.