Beyrut'ta Dede Korkut Minyatür Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

 

                 Beyrut Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile iş birliği halinde ‘Minyatürlerle Dede Korkut Sergi ve Konferansı’ programı düzenledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kültür hizmetleri kapsamında minyatürlerle zenginleştirdiği Türk töresinin ve örfünün bu milletin ruhuna ve karakterine nasıl yansıdığının en yalın ve en güzel yazılı örneklerinden olan, Türk milletinin müştereklerinden, kültür ve medeniyet tarihimizin  temel taşı ve Türk dilinin şaheseri, tüm Türk boyları içerisinde itibar gören Dede Korkut Kitabı bir konferans ve minyatür sergisi ile Beyrut Yunus Emre Enstitüsü’nde sergilendi. Prof. Dr. Atabey Kılıç’ın verdiği konferansta Oğuz Türklerinin diğer Türk boyları ve Rum, Abaza, Ermeni, Gürcülerle yaptıkları savaşları, mücadeleleri anlatan destansı on iki hikayeden oluşan Dede Korkut Kitabı’nın günümüze ulaşıp Vatikan ve Dresden kütüphanelerinde korunmakta olan iki nüshasındaki hikayelerden verilen çarpıcı örnekler, kıssadan hisseler, Türk toplumunu ayakta tutan temel mefhumlar ile birçok değerli bilgi gözler önüne serildi.

                  Konferansın sonunda Sawt Arnavut Derneği Başkanı İş Adamı Abdulkerim Arnavut, Dede Korkut Kitabı’nın Arapça’ya da tercüme edilmesi halinde tüm baskı ve dağıtım işlemlerinin giderlerini karşılayacağı sözünü verdi.  

Atabey Kılıç kimdir?

            1965 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Türkiye’de ve Almanya’da tamamladı. 1987 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu ve aynı yıl Erciyes Üniversitesi’nde Türk dili okutmanlığına başladı. 1994 yılında "Ahmed Neylî Divanı" üzerine yaptığı doktora çalışmasını bitirdi ve 1995 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yardımcı doçent olarak görev yapmaya başladı. 2007 tarihinde profesör olan Kılıç, Erciyes Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Eski Türk Edebiyatı Anabilim dalında görev yapmaktadır.