Beyrut Yunus Emre Enstitüsü ile Lübnan Üniversitesi Arasında Türkoloji Projesi Hakkında Mutabakat

Yazıcı-dostu sürüm

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü  ile Lübnan Üniversitesi arasında uzun süredir devam eden görüşmeler sonucunda Lübnan Üniversitesi Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün kurulması konusunda mutabakat sağlandı. 

Konu ile ilgili 17 Mayıs 2016 tarihinde Lübnan Üniversitesinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Lübnan Başbakanlık Müsteşarı Sami Al Ajam, Lübnan Üniversitesi Rektörü Adnan Al-Sayyed Hussein ve Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu katıldı. Toplantıda ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Beyrut Koordinatörü İbrahim Erbir, Lübnan Üniversitesi Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi Dekanı Muhammed Tewfik Ebu Ali ve Üniversitedeki ilgili bölümlerin öğretim üyeleri hazır bulundu.

Büyükelçi Erciyes, "Lübnan'da hiçbir üniversitede Türkoloji bölümü yok. Bu, hem Lübnan'ın kendi tarihini öğrenmesi hem de bölge tarihini anlaması bakımından büyük bir eksiklik. Çünkü Osmanlıca bilmeden, Türk dilini bilmeden bölge tarihini anlamak mümkün değil" dedi. Göreve gelir gelmez bu konuda Yunus Emre Enstitüsü ile yoğun çalışma yürüttüklerini söyleyen Erciyes, altı ay önce Üniversiteye sundukları teklifin kabul edildiğini belirtti.

Büyükelçi Erciyes, “72 bin öğrencinin eğitim gördüğü Lübnan Üniversitesi, ülkenin tek devlet üniversitesi olduğunu hatırlatarak, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün eğitim ve kültürel ilişkilerin yanı sıra ikili ilişkilere katkı sağlayacağını kaydetti. Büyükelçi Erciyes, anlaşma önümüzdeki günlerde Ankara’da imzalanacak” şeklinde konuştu. Rektör Hussein ise, Türkoloji Bölümünün açılmasını "tarihi bir başarı" şeklinde niteleyerek, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

 

Lübnan Üniversitesi

1951 yılında kurulmuş, Lübnan Cumhuriyetinin tek devlet üniversitesidir. Üniversitenin 72.000 civarında öğrencisi ve 5.000’dan fazla öğretim üyesi bulunmaktadır. Ayrıca Beyrut dışında beş bölgede (Trablus, Sayda, Cebel Lübnan, Zahle ve Beka) üniversitenin fakülteleri bulunmaktadır. Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesinde Arap Dili Edebiyatı dışında İngilizce, Fransızca, Farsça, Çince, Felsefe, Psikoloji, Tarih, Coğrafya ve Arkeoloji bölümleri bulunmaktadır.