Mevlana Beyrut’ta Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen Şeb-i Arus Programı Beyrut'taki UNESCO Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Büyük İslam âlimi ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, 743. vuslat yılında İstanbul'dan gelen Mehmet Fatih Çıtlak Bey riyasetindeki İsbek Derneği Mevlana Sufi Ayinleri Topluluğu tarafından icra edilen Mevlevi töreni ile anıldı.

Konya'daki Şeb-i Arus törenleriyle aynı anda düzenlenmesi bakımından bir ilk olan programda, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, Lübnanlı Müslüman din adamları ve kültür merkezleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Lübnanlı ve Lübnan'da yaşayan Türkler de hazır bulundu.

Sema töreninden sonra açıklama yapan Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, THY'ye katkılarından dolayı teşekkür ederek, "Bu sene ilk defa Şeb-i Arus törenlerini hem Türkiye'de hem de Lübnan'da ayın anda icra etmeye çalıştık. Mevlevi geleneği Lübnan'da yeni değil, çok eski bir tarihi var. Yunus Emre Enstitüsü olarak bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz, en azından ihya etmeye çalışıyoruz." dedi.

Sema törenini yöneten araştırmacı yazar Mehmet Fatih Çıtlak ise ayinin Beyrut'ta yapılmasından dolayı çok heyecanlandığını belirterek, "Çünkü bilhassa Müslüman coğrafyanın entelektüel kesimini düşündüğümüzde, muhakkak surette Lübnan ve Beyrut'u bunun içinde düşünmek icap ediyor." diye konuştu.

Lübnan'da bir Mevlevihane bulunduğunu ve tarihi açıdan bu Mevlevihanenin önemli olduğunu hatırlatan Çıtlak, "Kültürlerin buluşması ve insanların birbirlerini tanıması noktasında ayinin önemli bir etki sağlayacağını dile getirerek, Lübnanlıların sevgisini de bu vesileyle gördüklerini ifade etti.

Etkinliğe destek veren Yunus Emre Enstitüsü ve THY'ye teşekkür eden Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes de Lübnan'a daha önce de Mevlevi gruplarının geldiğine, ancak bu etkinliğin Türkiye'deki Şeb-i Arus törenleriyle aynı anda düzenlenmesinin önemine dikkat çekti.