Mercidabık Savaşı’nın 500. Yıl Dönümü Beyrut’ta Tartışıldı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Mercidabık Savaşı’nın 500. yıl dönümü münasebetiyle Beyrut Yunus Emre Enstitüsü; T.C. Beyrut Büyükelçiliği, Beyrut TİKA Koordinatörlüğü ve Beyrut Amerikan Üniversitesi ile iş birliğiyle “Orta Doğu'yu ve Dünyayı Değiştiren Yıl 1516” konulu bir sempozyum düzenlendi.

07-09 Aralık 2016 tarihleri arasında Beyrut Amerikan Üniversitesinde gerçekleştirilen sempozyum, açış konuşmaları ile başladı. T.C. Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes açış konuşmasında yaptığı açıklamada “Mercidabık Savaşı, bölgenin siyasetini, demografik yapısını ve dinî hareketlerini şekillendirdi. Bu savaştan sonra Suriye ve Filistin, Osmanlı Devleti’nin bir parçası hâline geldi. Aynı şekilde bu, bölge insanları arasında 400 yıllık barış içinde beraber yaşamanın başlangıcıydı. Ne yazık ki Orta Doğu eski dönemlerde olduğu gibi barış içinde yaşama ortamından uzak. Bugün bölge şiddet, terörizm, dinî aşırılık ve mezhepsel politikaların acısını çekiyor. Suriye'de genel olarak yaşananları ve asıl Mercidabık Savaşı’nın gerçekleştiği Halep'te yaşanan trajediye şahit oluyoruz. Halep, insanlığın vicdanında bir leke hâline geldi.” dedi.

Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) Rektörü Prof. Dr. Fadlo R. Khouri de yaptığı konuşmada AUB’nin Türkiye ile uzun bir ilişkisi olduğuna işaret ederek AUB’nin Suriye Protestan Koleji olarak İstanbul’daki Robert Koleji ile aynı zamanda kurulduğu bilgisini paylaştı.

Osmanlı zamanında AUB’nin kurulduğu 1866 yılından itibaren bölgede önde gelen birçok kişiye eğitim verildiğine değinen Khouri, Birinci Dünya Savaşı sırasında AUB’nin Osmanlı Devleti’nin insani yardım çalışmalarında bulunduğunu hatırlattı.

Konuşmaların ardından Osmanlı Arşivinde Üniversite ile ilgili fotoğraf, harita ve çeşitli tarihlerde yazılmış birçok belgenin yer aldığı sergi açıldı. Açılış sonrasında program tebliğlerin sunumları ile devam etti.

Sempozyumun açılışına Lübnan eski Eğitim Bakanı Hassan Diab, Pakistan Büyükelçisi Aspav Ahmet Kokar, Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, Lübnan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Wajih Bizri,  Diş İlişkiler Ekonomik Koordinasyon Kurulu (DEİK) Üyesi Mehmed Habbab, Tevfik Öz, Yalçın Yılmaz Kaya, Suzan Cailliau ve çok sayıda öğretim üyesi iştirak etti. 

Türkiye'nin de dâhil olduğu 9 ülkeden (Türkiye, Lübnan, Mısır, Filistin, Fas, Katar, İtalya, Fransa ve ABD) 25 profesörün katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda Mercidabık Savaşı'nın ardından Osmanlı hâkimiyetindeki bölgede yaşananlar toprak yönetimi, hukuk, dil, din, kültür, devlet idaresi ve ekonomi gibi birçok başlıkta ele alındı.