"Arap ve Türk Musikisinin 20. Yüzyıldaki İlişkileri ve Feyruz"

Yazıcı-dostu sürüm

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü "Arap ve Türk Musikisinin 20. Yüzyıldaki İlişkileri ve Feyruz" etkinliği düzenlendi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Gemmaziye Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'i temsilen Büyükelçilik Müsteşarı Sencer Yöndem ve Beyrut YEE Müdürü Reha Ermumcu'nın yanı sıra, Lübnanlılar ve Beyrut'ta yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve "Arap ve Türk Musikisi’nin 20. Yüzyıl Birlikteliği" adlı kitabın yazarı Murat Özyıldırım, Arap ve Türklerin makamlı musiki geleneğinin, geçmişte olduğu gibi bugün de müşterek zevkini gösterdiğini; Türkler ve Araplar arasındaki musiki ilişkilerinin sayısız kitaplara ve makalelere konu olabilecek genişlikte olduğunu dile getirdi.

"Orta Doğu’nun yaşayan en güzel sesi" diye nitelendirdiği Feyruz’un babasının, Mardin'den bir Süryani aileye mensup olduğunu belirten Özyıldırım, "Feyruz’un 25 civarında şarkısı, Türkçe sözler ile okunmaktadır. Özellikle 70’li yıllarda Feyruz’un şarkıları, Türk şarkıcılar tarafından yorumlanmış ve çok da meşhur olmuştur. Ajda Pekkan, 1970’li yıllarda Feyruz’dan bazı eserleri Türkçe olarak seslendirmiştir. Her iki sanatçıyı bilenler, Feyruz için 'Lübnan’ın Ajda'sı' dedikleri gibi Ajda için de 'Türkiye’nin Feyruz’u' tabirini kullanır." diye konuştu.

Türk ve Arapların lisanı farklı olsa da musiki için kalplerin lisanının aynı olduğunu vurgulayan Özyıldırım, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Tarihi çok eskilere giden Türk ve Arap musiki ilişkileri, aynı coğrafyada birbirini etkilemeye inşallah devam etmektedir. Dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de musiki, müşterek medeniyetimizin içinde Arapları ve Türkleri birleştirecektir."

Konferansın ardından sahne alan ve Türkiye'den gelen müzisyenlerden oluşan "Rast Ensemble" isimli grup, etkinliğe gelenlere, Lübnanlı sanatçı Feyruz'un Arapça eserleri ve Türkçe'ye çevrilen eserlerinden bazılarını seslendirdi.