Girit Türklerinin Lübnan’a Yolculuğu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Beyrut Türk Kültür Merkezi ile Girit Türklerini temsil eden “Ulinnoha” Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve 18-19-20 Aralık 2014 tarihleri arasında ‘Girit Türklerinin Lübnan’a Yolculuğu’ isimli konferans ve sergi Lübnan’da düzenledi.

Konferans, Beyrut Türk Büyükelçiliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluğu Başkanlığı ve Jinan Üniversitesinin katkılarıyla Lübnan’ın kuzey başkenti Trablus'taki Jinan Üniversitesi'nde yapıldı.

Konferansa Beyrut Türk Büyükelçisi İnan Özyıldız ve elçilik çalışanları, Jinan Üniversitesi Rektörü Abd Yegen, Cumhuriyet Müftüsünü Şeyh Abdullatif Deryan’ı temsilen Şeyh Samir Kamal, eski Başbakanlardan Necib Mikati’nin temsilcisi, Adalet Bakanı temsilcisi, Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcisi, Trablus Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Dr.Nadir Gazal, Hukukçular Sendikası temsilcisi Samir Hasan, Tabipler Sendikası başkan Dr. Elli Habib ve sendika üyeleri ile çok sayıda üniversite öğretim üyesi ve vatandaşlar katıldı.

I. Abdülhamit tarafından Lübnan’a yerleştirilmiş Türklerin bugüne kadar muhafaza ettikleri belge ve fotoğraflar, Beyrut Türk Kültür Merkezi Müdürü Cengiz Eroğlu ile işbirliği içerisinde tertip edilen sergide gün yüzüne çıkartılmıştır. Jinan üniversitesinin ev sahipliği yaptığı programın ilk günündeki serginin ziyaretçilerce uzun süre ilgiyle gezilerek incelendiği görülmüştür.

Kimliklerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olan Lübnan’daki bu Türk varlığına ait tarihi sürecin gerek Türkiye’den gelen Prof. Dr. A. Nükhet Adıyeke, Prof. Dr. Nuri Adıyeke, Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, Dr. Mehmet Ali Demirbaş ve Dr. Melike Kayam’ın gerekse Lübnanlı araştırmacıların çeşitli başlıklardaki bildirilerini sunmasıyla tarihe objektif bir perdeden ışık tutulması sağlanmıştır.

Oturumların sonunda yer alan soru cevap kısımlarıyla etkili bir iletişim kurularak tarih sahnesindeki sislerin ancak bu gibi akademik düzlemlerde bir araya gelinerek kaldırılabileceği ve böylece Girit Türklerinin yanı sıra Lübnan’la olan ilişkilerimizin de daha da sağlamlaştırılabileceğinin altı çizilmiştir.